Een behandeling bij hoofdpijngerelateerde klachten kan zorgen voor verlichting van de klachten en ontspanning van lichaam en geest.

In geval van hoofdpijngerelateerde klachten of migraine zal altijd eerst een intakegesprek en/of anamnese worden gehouden, tevens zal een functieonderzoek worden uitgevoerd van de belangrijkste spieren om de blokkades of triggerpoints te lokaliseren. Hierna zal in overleg met de cliënt worden besproken welke behandelmethode kan worden uitgevoerd.

De mogelijke behandelmethoden zijn:

  • …een gerichte voetreflexzonebehandeling,
  • …een combinatie van voetreflex én stoel- of ontspanningsmassage,
  • …een Reiki behandeling of
  • …triggerpointtherapie.

Let op: Deze behandelmethoden zijn geen gezondheidsclaim maar nodigen het lichaam uit zichzelf te genezen (zelfherstellend vermogen van het lichaam).

Triggerpoints staan ook wel bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk lokale verkrampingen in spieren waar een overgevoelige plek ontstaat vaak als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes.

Wanneer flinke druk wordt uitgeoefend op een triggerpoint, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren ontstaan, vaak op vaste plaatsen in het lichaam en dan vooral daar waar het zenuwstelsel informatie op de spier overbrengt. De oorzaak ligt vaak in de hoek van overbelasting, stress of een slechte houding, maar ook een val of ongeluk, te weinig beweging of slechte voeding kunnen leiden tot het ontstaan van triggerpoints.

De behandeling van triggerpoints kan op verschillende manieren, dit hangt af van de locatie van het triggerpoint en van de gevoeligheid. De gehanteerde behandelmethoden kunnen zijn:

  • Dry needling techniek voor triggerpoints
  • Massage en kneding van lokale spieren door de masseur
  • Handmatig stretchen van lokale spieren
  • Zelfbehandeling van lokale spieren door de cliënt

In overleg met de cliënt kan een behandelplan worden opgesteld voor een bepaalde periode waarbij zelfbehandeling door de cliënt óók wordt besproken.